Gubbubu ˛idézettára


Tartalomjegyzék

⌸ Kultúra

⌸ Tudomány

⌸ Politika

⌸ Wikipédia

⌸ Egyéb

Az oldal megtekintéséhez az Internyet Explorert kivéve bármely böngésző ajánlott.


Kultúra

1.

(Orosz-japán háború)


Hegyen, folyón fogy az élet, pusztul a fű, fa,
Vértől szaglik a szél, hol harcok folytak imént.
Nem vágtat győztes paripa és hallgat a harcos,
Megy le a nap. Állok Csinzsou vára alatt.

(Nogi Mareszuke tábornok az első csata után)

A témakör egy rendkívül, már-már kimerítően alapos, de kuriózumai és a téma iránti személyes szeretetéből adódóan igen érdekes, nyugati olvasók előtt eddig nem ismert részleteket feltáró elemzése:

Az András-kereszt és a Felkelő Nap háborúja, 1904-1905
Kolonits Ferenc írása a Hadtörténelmi Közleményekben, 2003. 1. sz.

2.

(Szőcs Géza Hamvas Béláról)

avagy milyen Magyarországon egy segédmunkás

   ''1955-ben egyetlen ember élt Magyarországon'' - írja Szőcs Géza kolozsvári költő - ''aki Hérakleitosszal, Buddhával, Lao ce-vel és Shakespeare-rel mindenikük anyanyelvén nemcsak beszélgetni, hanem beszélni tudott volna. Ha az emberi szellem e négy prófétája Tiszapalkonyán szállt volna le a repülőről, s ha megszólították volna az első munkást, és az épp Hamvas Béla lett volna, s miután három éjszakát átbeszéltek volna vele (nappal ugyanis Hamvasnak maltert kellett volan hordania, de lehet, hogy vendégei segédkeztek volna neki) - nos, vajon mit gondoltak volna akkor ezek arról: ha ebben az országban ilyen egy segédmunkás, vajon akkor milyenek lehetnek az ország írástudói? De szétnézve az országban mindent megértettek volna''.

(Szőcs Géza Hamvas Béláról, forrás: Salvadorpali blogja), 2004. 11. 30. 0:33.

3.

Na ennyit a tudományról

(korunk utolsó megcsontosodott hajtásáról)

"Az értelem pokoli szolgálatot tett az emberiségnek a cél és eszköz fantáziájának összekapcsolásával ... vannak aztán mások [a tudósok], akik nem tudják, hol a határ, addig nyomulnak, amíg eszüket vesztik. Kopaszok, rövidlátóak, hájasok lesznek, a gyomruk felmondja a szolgálatot, asztmával és bélbántalmakkal küszködnek, és közben azt képzelik, hogy így juthatnak az egyensúly közelébe, hogy már majdnem el is érték azt ... hát ennyit a tudományról korunk utolsó megcsontosodott hajtásáról".

Luitzen Egbertus Jan Brouwer - a dühös topológus, intuicionista, hímsoviniszta, a matematika fenegyereke - (Life, Art and Mysticism)T